Friday, October 30, 2009

Homari cu chilli, busuioc si paste

Photobucket

Mi-au fost adusi acasa 2 homari. Dintr-aia mari, pe care eu nu prea indraznesc sa pun mana. Si am fost rugata sa fac ceva cu ei, deoarece sunt deliciosi in orice fel de mancaruri, scumpi de te doare capul si el e innebunit dupa gustul lor. Am zis "ok dragule, daca tu ii cureti..", ca mie mi se cam ridica parul de pe mana numai cand ma uitam la ei :)
Slava Domnului ca erau morti ca daca era sa-i fierb eu de vii... ma si vedeai cu saracii homari la zoo la poarta, plangand de mila lor.
In sfarsit, i-a curatat, am gatit si i-am mancat. Tot ce pot spune este ca gustul a fost direct proportional cu cat de frica imi era de ei la inceput :)

Am folosit:
- 2 homari (morti si prefierti)
- 1/2 lamaie
- busuioc proaspat
- rosii cherry (10-12)
- 2 chilli
- otet balsamic
- ulei de masline
- concentrat/cub Knorr-supa de fructe de mare sau peste
- bulion concentrat de rosii
- cimbru

Photobucket

Homarul se taie si curata cu grija. Nu eu l-am "macelarit", asa ca nu pot explica exact ce a facut prietenul, asa ca rog frumos sa va inspirati din poza!

Photobucket

Cred ca l-a taiat de la mijloc, i-a taiat coada, apoi a portionat vertebrele, lasand cartilajul intreg. Clestii se sparg si se curata de carne. Ideea e sa se scoata carnita de homar dinorice locuri posibile, scoateti tot! Atentie insa la creier, chestia galbena, eu nu-l suport asa ca l-am lasat deoparte..

Dupa toata operatiunea am ramas cu cele de mai jos: carnita de homar si vertebrele intregi cu carne cu tot, pe care le-am folosit asa cum sunt, deoarece sunt mult mai delicioase.

Photobucket

Intr-o tigaie se toarna ulei, putin otet balsamic, dupa preferinte, concentratul de fructe de mare si sucul de la jumatatea de lamaie. Daca nu aveti concentrat de fructe de mare se poate folosi un cub Knorr de peste (habar nu am daca exista Knorr de fructe de mare?)

Photobucket

Se pun in tigaie rosiile taiate in jumatate, chilli tocat si bulionul de rosii.
Se adauga busuiocul tocat si cimbrul. Se acopera si se lasa la foc mediu, aproximativ 10 minute. Intre timp se fierb pastele in apa cu sare.

Photobucket

Se adauga homarii si carnita. Homarii mei, asa cum am spus, erau prefierti, asa ca i-am tinut doar 10 minute. Daca sunt proaspeti, se tin in jur de 20-25 de minute.

Photobucket

Se adauga pastele in tigaie si se amesteca.

Photobucket

Photobucket

A fost un regal culinar!

Photobucket

Monday, October 26, 2009

Mousse de ciocolata alba si menta

Photobucket

Mi-am cumparat si eu o carte a Nigellei Lawson, iar reteta asta mi-a facut cu ochiul imediat, deoarece este un desert incredibil de simplu de realizat, suna delicios, si chiar este foarte bun!

Am folosit:
- 250g ciocolata alba
- 250g frisca lichida
- 1 albus de ou
- 1/2 lingurita extract/concentrat de menta
- frunzulite de menta pentru decor

Photobucket

Ciocolata alba se topeste la bain-marie. Se lasa deoparte la racit.

Photobucket

Am batut frisca lichida cu albusul de ou si extractul de menta. Nu trebuie batut prea mult, sa nu se intareasca, ci trebuie sa aibe o textura mai delicata.Trebuie mentionat ca in reteta originala se pune doar 1/4 lingurita de concentrat de menta insa eu am pus jumatate de lingurita, iese mai parfumat.

Photobucket

Se amesteca cele doua mixturi astfel: doua linguri din frisca cu ou si menta se pun in ciocolata si se amesteca, apoi se toarna si se incorporeaza ciocolata in restul de frisca.

Photobucket

Se lasa la racit la frigider inainte de servire.

Photobucket

Trebuie sa mai mentionez ca portiile sa fie mici. Da, mici, nu faceti ca mine (poze) ci folositi paharele mici de tot, de shot-uri pe cat posibil. Ciocolata alba ii da un gust "greu", chiar daca este combinata cu menta mai "fresh", asa ca o portie mica este mai mult decat suficienta.

Photobucket

Se orneaza cu frunzulite de menta. E absolut delicios!

Friday, October 23, 2009

Tochitura moldoveneasca

Photobucket

Mi-a placut tochitura de cand ma stiu si am mancat nenumarate feluri: moldovenesca, dobrogeana, ardeleneasca, cu sos, fara sos, cu carnati, fara carnati, cu ciuperci sau fara, cumaruntaie de porc sau fara, cu branza de burduf, sau telemea si tot asa. Toate sunt extraordinar de bune si nu exista reteta perfecta de tochitura. Dar eu fiind moldoveanca, mi s-a parut firesc sa o fac asa cum stiu eu de la mama de acasa.

Am folosit

- 500gr ceafa de porc
- 1 carnat afumat
- 200gr branza feta
- ulei de floarea soarelui
- cimbru
- 4 catei de usturoi
- 1 ou
- faina de porumb

Photobucket

In mod normal, daca eram in Romania, as fi facut cu branza de burduf si carnati afumati romanesti. Dar in Suedia le-am inlocuit cu branza feta si carnat afumat chorizo.

Photobucket

Se pune uleiul la incins. Usturoiul se taie in bucati mici si se pune la prajit in ulei pentru 2-3 minute pentru a-i da aroma. Dupa ce devine sticlos se scoate si se pune deoparte.

Photobucket

Se adauga carnea, bucata cu bucata in uleiul incins, la foc mare si se amesteca repede ca sa prinda crusta. Dupa ce carnea incepe sa se inalbeasca si sa se prajeasca putin, se adauga carnatul taiatrondele. Daca carnea a lasat destula apa, nu se mai adauga, daca nu, se pun 1-2 linguri de apa, se acopera cu un capac si se lasa pe foc mediu 10-15 minute, amestecandu-se din cand in cand.

Photobucket

La sfarsit se adauga cimbru tocat, sare, piper si usturoiul (pe care l-am scos in prealabil) si se mai lasa 2-3 minute.

Photobucket

Pentru mamaliga am folosit 1/2 litru de apa si 250g faina de porumb. Nu invat pe nimeni acum cum se face mamaliga, fiecare face cum vrea. Sincer, eu am facut-o din ochi (ca de obicei) si apoi m-am chinuit sa masor :)

Photobucket

Se pune apa cu sare la fiert. Cand incepe sa fiarba se da focul mic, se toarna faina in ploaie si se amesteca cu telul sa nu faca cocoloase. Se da focul potrivit si se lasa cel putin 15 minute, daca nu vreti sa va apuce o durere de burta a doua zi.

Photobucket

Se prajeste un ou ochi romanesc. Se aseaza totul pe farfurie: mamaliga, carnea, branza si ochiul. Este foarte gustos si miroase deosebit, iar mie, fiind aici in Suedia, imi place sa spun ca "miroase a acasa" :)

Tuesday, October 20, 2009

Premii!

Zilele astea am primit doua premii deosebite!

Primul este de la Salmi, si al ei minunat blog Vorbe de copil..., careia ii multumesc tare mult. Cand am facut supica de pui, chiar ma gandeam ca e potrivita pentru toamna asta pe care o avem noi aici in Suedia, si apoi a venit premiul tau, Premiu de toamna. Mi-ai pus un zambet pe buze :)

Il ofer cu drag mai departe lui:

Isabela's Cuisine

Retete-Carmen

Diamond loves Cuisine

si Maya's World


Al doilea premiu este de la Carmen, si al sau extraordinar blog Retete-Carmen, cu poze minunate, care te fac sa salivezi pe loc!



Il ofer si eu mai departe lui:

Laura's Blog

Vorbe de copil...

Iulia's Kitchen

si Nina's Recipes

Saturday, October 17, 2009

Supa de pasare

Photobucket

In cazul meu, supa de pasare suna putin impropriu spus, deoarece am folosit doar piept de pui. Daca vreti ca supa sa iasa mai gustoasa si mai aromata, neaparat folositi si picioare, pulpe, etc. Varianta mea este mai dietetica. Reteta de baza am luat-o din Sanda Marin.

Am folosit:
-2 piepti de pui
-morcovi
-radacina de patrunjel
-radacina de telina
-praz
-pastarnac
-cartofi
-ceapa
-2 cuburi Knorr (sau vegeta)
-patrunjel (frunze)
-foi de dafin, sare

Photobucket

Intr-o oala descoperita la foc mic am pus pieptii de pui la fiert. Trebuie sa fiarba in clocote mici, ca sucul sa iasa treptat din carne iar supa sa fie limpede. Cand incepe sa fiarba se spumuieste (se ia spuma de la suprafata cu o lingura) si se toarna inapoi o lingura de apa rece pentru a se ridica un nou rand de spuma la suprafata.
Operatia se mai repeta o data, iar cand nu se mai ridica spuma deloc, se sterge spuma uscata de pe marginea oalei cu o carpa umeda curata. Tot acum se si sareaza.

Photobucket

Pentru legume nu am dat cantitati deoarece se pot folosi toate, doar unele dintre ele, sau cum vreti voi. Spre exemplu se pot elimina cartofii, sau prazul (daca se pune ceapa) sau viceversa.

Photobucket

Legumele se taie cubulete, betigase sau rondele, dupa imaginatia proprie :) Se adauga la supa radacina de patrunjel si telina, morcovii, prazul, ceapa si pastarnacul. Cartofii se vor adauga cu jumatate de oa inainte ca supa sa fie gata.

Tot acum se pun sicuburile Knorr (cu aroma de gaina si legume am avut eu) sau vegeta.Se acopera oala, ca supa sa nu scada foarte tare, lasandu-se o deschizatura mica si se lasa la fiert, foc potrivit, in jur de 3 ore.
Nu uitati de cartofi cu 1/2 ore inainte.

Photobucket

Dupa ce supa e gata, se strecoara si se adauga patrunjel tocat si 1-2 frunze de dafin.

Photobucket

Este o supa excelenta pentru aceasta perioada a anului, mai friguroasa. Se recomanda cu caldura la raceli si contine o multitudine de vitamine si minerale, datorita legumelor.

Friday, October 9, 2009

Flygande Jakob (Jakob zburatorul)

Photobucket

Este o reteta specifica bucatariei suedeze. Prima oara cand am gustat-o a fost la un restaurant, si am ramas impresionata de melanjul de dulce, sarat si iute.
Practic este pui cu alune, banane si bacon. Suna ciudat si chinezesc (nu este!) dar ingredientele astea merg de minune impreuna.
Reteta a fost publicata pentru prima data in 1976 si a fost inventata, se pare, de Ove Jacobsson, care lucra in industria aeronautica. Cate familii exista in Suedia, atatea variante de Flygande Jakob gasesti. Eu insa am preparat dupa reteta originala, care se gaseste in "Sanda Marin" a lor, Rutiga Kokboken, putin modificate cantitatile.

Am folosit:
- un pui intreg, prajit sau la rotisor
- 140g bacon (un pachet)
- 2 banane
- 100-150g alune
- 250-300g smantana lichida
- 50-100g sos chilli
- curry

Photobucket

Puiul l-am cumparat gata facut la rotisor, si il recomand asa. Este mult mai putin de lucru. Daca nu aveti posibilitatea, se taie puiul in bucati mai mici si se rumeneste intr-o tigaie, cu putin unt. Baconul se taie bucatele si se prajeste intr-o tigaie de asemenea. Se poate face impreuna cu puiul, daca se alege varianta de mai sus.

Pentru sos, se bate smantana lichida pana devine pufoasa, se adauga sosul chilli si se condimenteaza cu curry. Va capata o culoare rozalie. Daca nu aveti chilli, sau nu doriti un gust picant, se poate inlocui cu ketchup.
Am dat cantitati variabile pentru smantana si sosul chili, deoarece depinde de fiecare, dar reteta de baza spune minim 250 si 50 de grame.

Photobucket

Se unge o tava termorezistenta cu foarte putin unt si se aseaza bucatelele de pui in prim strat.

Photobucket

Pentru al doilea strat se taie bananele in rondele potrivite ca marime si se aseaza peste carne.

Photobucket

Se pune baconul.

Photobucket

Se presara alunele. Si aici am dat cantitati variabile, depinde de gustul fiecaruia.

Photobucket

La sfarsit se toarna sosul.

Photobucket

Se da la cuptor, 225 grade Celsius pentru 15-20 minute.

Photobucket

In mod clasic se serveste cu orez si salata. Recomand acest fel de mancare cu cea mai mare caldura, e deosebit de gustos. Ok, sunt unele persoane care nu-l vor putea suporta (nu putem multumi pe toata lumea) :) dar din cate am inteles, sunt putini!

Photobucket

Smaklig måltid! Pofta mare!